Help ik kocht een Macbook Pro

Iets minder dan 5 jaar geleden kocht ik een dijk van een laptop. i7-Processor, full HD-scherm, grote harde schijf, verlicht toetsenbord én een batterijduur waar je Mac tegen kon zeggen (maar toch ook weer niet). Nee, mijn Asus N56 was bijna een MacBook look-a-like, niet dat ik dat erg vond, verre van zelfs! Voor een fractie van de prijs had ik killer specs en ik kon er weer jaren tegenaan. Maar goed, 5 jaar misbruik, een SSD -en RAM-upgrade later was het toch tijd voor iets nieuws. Zou het? Ja, ik kocht een MacBook Pro! Juist ik, die jarenlang zwoor nooit nog een Apple product te kopen door de veel te hoge prijs. Waarom deed ik het dan toch? Dat kom je hieronder te weten!

“GELD TEVEEL ZEKER?!”

De eerste gedachte die bij mensen opkomt als iemand zegt dat hij of zij een MacBook gekocht heeft is meestal: “Gij hebt geld teveel zeker?!”. Wel, nee ik heb geen geld teveel, net zoals 99% van de wereldbevolking trouwens. Wat echter wel belangrijk is, is dat je bij een dergelijke (dure) aankoop goed nadenkt wat je wensen zijn, wat je ermee wil doen, maar vooral: wat je er niet mee wil doen. Ik zocht geen game laptop, ik zocht een werkpaard dat mijn huidige Asus (zie inleiding) zou kunnen vervangen, maar wel met een kleiner scherm omwille van de draagbaarheid. Als er één ding slecht was aan die Asus, dan was het wel dat het een ongelooflijk lomp ding was met zijn 15-inch scherm! Met die dingen in het achterhoofd begon ik mijn zoektocht. Die zoektocht eindigde, zoals reeds gezegd, bij een MacBook Pro.

“WA NE NEST IS ME DA ZEG!”

Voor ik tot de essentie van deze blogpost kom, nog even een kleine kanttekening. Op de hogeschool beschikken we over iMac’s, toegegeven, wel die met de laagste specificaties. Dat wil zeggen, een normale processor, geen SSD (Solid State Drive) maar een traditionele harde schijf én ‘het kleinste scherm (21,5-inch). ‘Onze’ iMac’s worden voornamelijk gebruikt voor grafische toepassingen a la Adobe Photoshop, InDesign, Illustrator en Dreamweaver. Kort samengevat: die dingen waren traag (al logden ze wel sneller in dan de Windows PC’s op school), en het duurde een eeuwigheid voor één van die toepassingen opgestart waren. Het spreekt voor zich dat ik dat niet denderend vond, ‘voor nen iMac’, het was eerder een geval van “Wa ne nest is me da zeg!”. Voeg daar dan nog eens het feit aan dat alles wat in Windows met CTRL gebeurt, op OS X (het Mac operating system) met CMD dient te gebeuren. Kortom, de frustratie was compleet!

Nu ik toch aan het tekenen ben, nog eentje dan. Ik studeer dit jaar af in het communicatiemanagement. Over een dikke maand begint mijn stage bij een communicatiebureau, én je raadt het al, ze werken daar in veel gevallen op Mac’s. Misschien moest ik mijn ‘haat’ tegenover Apple dan toch maar even opzij zetten, toch?

TO RETINA OR NOT TO RETINA

Kijk, een MacBook Pro komt maar in bepaalde geuren en kleuren. Apple bepaalt alles, wil je wat meer opslagruimte?Das dan 200 EUR (!) erbij op de rekening. Een Retina scherm krijg je er tegenwoordig gratis *kuch* bij. Wil je toch nog een normaal scherm, dan zul je het niet met het 2015 model moeten doen van de MacBook Pro, maar wel het model van het jaar ervoor. Enige voordeel is wel dat je 300 EUR goedkoper af bent in de Apple Store. Ook een 128 GB SSD wordt standaard meegeleverd met de 2015 MacBook Pro. Wil je meer ruimte? Geen probleem, maar wel stevig bijbetalen. Je hebt de keuze uit 128/256 en 512GB.

12-06-11-retinaZoals we allemaal wel weten is Retina ondertussen een begrip geworden, een MacBook kopen zonder Retina scherm? Dat zag ik niet zitten! Als je dan toch veel geld investeert kun je maar beter een top-of-the-line scherm in je boomgaard hebben staan. Het geleverde compromis? Ik koos voor de kleinste SSD van 128GB, maar hé: ik kreeg wel gratis verzending hé! Mijn niet Netflix films moesten dan maar op mijn externe harde schijf stof vergaren! Ik had eerst gedacht deze dan later toch nog te upgraden, echter heeft Apple (naar goede gewoonte) nog steeds een monopolie op de SSD’s die in haar computers terecht komen. Hoe dat kan? Leuke firmware natuurlijk!

WHY SHOULD I BUY ONE?

Macbook Pro internalNu denk je vast, ja maar Tom, je bent hier alleen maar negatief? Waarom zou je dan in godsnaam een MacBook kopen?! Wel, allereerst: de batterij. Een Macbook steekt werkelijk vol met batterijen, ongeveer de helft van de ruimte binnenin bestaat uit batterijen. Vergelijk dat met de meeste Windows gebaseerde laptops en je komt (helaas) van een kale reis terug. Door de shitload aan batterijen houdt bij dagelijks gebruik je MacBook het tot 10 uur lang vol op één lading. Om dat even in perspectief te stellen: dat is ongeveer het dubbele van een Windows based laptop. Well played Apple! 

Daarnaast zijn MacBooks gewoon enorm degelijk. Met hun unibody behuizing (behuizing uit één stuk aluminium) zien ze er erg strak uit. Sinds de 2015-versie is er ook geen DVD lezer/brander meer voorzien waardoor ze een aanzienlijk stuk slanker geworden zijn. Ook dit komt de draagbaarheid, waar ik het eerder al over had ten goede! Daarnaast is de laadkabel uniek in zijn soort. Je kan werkelijk nooit je MacBook de grond op zwieren door achter een kabel te blijven steken omdat Apple gebruik maakt van een magnetische lader. Deze Magsafe lader bevestigt zich door middel van een magneet aan de MacBook en laat ook onmiddellijk los als er met genoeg kracht aan getrokken wordt (of als je zo lomp bent zoals mijzelf om achter een kabel te blijven steken).

HET VERDICT

Moet je dus een MacBook kopen of niet? Ik durf volmondig ja te zeggen, de batterijduur, het afwerkingsniveau en het besturingssysteem zorgen ervoor dat alles zo vlot mogelijk loopt. Bij de eerste start van het systeem duurt het hooguit 2-3 minuten alvorens je aan de slag kan gaan. Bij Windows kan dat wel eens wat langer duren (a la “we bereiden het systeem voor u voor”). Daarnaast werkt OS X gewoon erg prettig, je vindt meteen alles terug (of toch bijna meteen). Het touchpad voorziet ook enkele handige functies zoals het swipen naar een ander programma door middel van drie vingers naar links of rechts te swipen. Allemaal kleine dingetjes die OS X toch nét dat tikkeltje gelikter doen aanvoelen dan een Windows (10) systeem. Zijn er dan geen nadelen aan OS X? Toch wel, Apple gaat prat op het veilig houden van haar computers waardoor ik regelmatig even vloek als ik weer mijn wachtwoord moet ingeven om een programma te installeren dat niet via de Mac Store gedownload is. Dit kan je wel oplossen door de beveiligingsinstellingen aan te passen, alleen is yours truly daar net iets te lui voor. Daarnaast bestaan niet alle Windows programma’s op OS X, waardoor het soms zoeken is naar een alternatief dat er niet altijd is. Ik gebruik dus voorlopig nog even een combinatie van een Windows PC en een MacBook Pro om aan al mijn noden te voldoen.

Kortom, heb je het budget, overweeg je een overstap naar een Mac en kan je je in al deze pro/contra argumenten vinden, dan lijkt me een overstap naar een Mac geen verkeerde keuze. Heb je nog vragen na het lezen van mijn bevindingen? Laat een reactie achter en ik probeer je vraag zo goed mogelijk te beantwoorden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *